Resolution og PHD bringer 5 udvalgte markedsindsigter fra den forgangne måned, som er definerende for, hvordan man som virksomhed skal arbejde med digitaliseringen af forbrugeradfærden. God læselyst.
1. Danske Bank gør status på udviklingen i privatforbruget efter ét år med Corona.
Den 11. marts passerede vi årsdagen for nedlukningen af Danmark, og Danske Bank har med deres Spending Monitor lavet en specialanalyse af pandemiens betydning for danskernes privatforbrug i det forgangne år. Det er som altid en meget interessant og indsigtsfuld Spending Monitor analyse.
Det samlede forbrug er under pandemien faldet med 5%, når man sammenligner perioden fra marts 2020 til marts 2021 med samme periode året før. Det lyder måske ikke af meget, men det dækker over meget voldsomme forskydninger mellem brancher.
Desuden er der sket en stor forskydning mellem de fysiske butikker og online, hvor sidstnævnte er steget med 10% i perioden. Det er til trods for, at forbruget af rejser og flybilletter, der i overvejende grad finder sted online, er nærmest forsvundet. Desuden viser analysen, at pandemien ikke har ramt forbruget jævnt på tværs af alder og geografi. Det største fald er sket blandt de ældre og i hovedstaden.
2. Med den seneste genåbning køber danskerne nyt tøj
Nu vi har fat i Danske Banks Spending Monitor, kan vi også fremhæve den seneste opdatering. Her er der særligt fokus på effekten af den seneste gradvise genåbning af butikkerne med virkning fra 1. marts.
Analysen viser en tydelig effekt af den gradvise genåbning. Samlet set er privatforbruget tilbage omkring normalen, og det er til trods for at shoppingcentre og større butikker fortsat er lukkede.
Omsætningen i de fysiske tøjbutikker er igen tilbage omkring normalen, og da omsætningen af tøj online fortsat er på et meget højt niveau, så er privatforbruget af tøj steget til 30% over normalen.
Du kan læse den seneste udgivelse af Spending Monitor fra Danske Bank her.
3. Danske virksomheder handler i overvejende grad på internettet
Det er ikke kun privatforbruget, der i stigende grad er gået online under pandemien. Danske virksomheders forbrug på internettet er også vokset markant.
4 ud af 5 indkøbere i virksomhederne foretager oftest deres erhvervsindkøb online, og 23% af indkøberne vurderer, at de har foretaget flere handler online under pandemien i 2020. Der er desuden 18%, som forventer, at det vil stige yderligere i 2021.
Du kan læse mere om analysen fra Dansk Erhverv Digital Handel her.
4. Danskerne har handlet mindre i de udenlandske netbutikker
Dansk Erhverv Digital Handel har også gjort status på udviklingen i nethandlen i 2020. Nye forbrugere og øget forbrug i flere kategorier skabte en samlet vækst på 6% og en rekordomsætning på 154 mia. kr. Det er igen til trods for store tilbagegange i særligt rejser og oplevelsesindustrien.
Den opmærksomme læser vil bemærke, at analysen fra Danske Bank viste en fremgang på 10% for det forgange år med pandemi (altså marts 2020 til marts 2021), og analysen fra Dansk Erhverv Digital Handel viser en fremgang på 6% for kalenderåret. Forskellen mellem de to kan tilskrives de forskellige perioder og de fulde effekter af nedlukningerne i analysen fra Danske Bank.
En af de mest opsigtsvækkende konklusioner i analysen fra Dansk Erhverv Digital Handel er, at forbrugerne har skruet ned for købene i udenlandske butikker. Forbruget i udlandet er faldet med 10%, mens det er vokset med 15% i de danske netbutikker. Det er aldrig set tidligere i de tilbagevendende årlige analyser.
Du kan læse uddrag fra analysen fra Dansk Erhverv Digital Handel her.
5. Danskerne har udbredt brug af sociale medier som kilde til nyheder
Roskilde Universitet udgav i slutningen af sidste år rapporten ”Danskernes brug af nyhedsmedier 2020”. Den er med andre ord ikke helt dugfrisk men stadig meget interessant læsning.
I forlængelse af den seneste debat om særligt Facebooks gengivelse af nyheder fra danske nyhedsmedier er det interessant at læse, at 37% bruger Facebook til at læse nyheder, og samlet er der 47%, der bruger sociale medier som kilde til nyheder.
Variationen i brug af sociale medier som kilde til nyheder på tværs af aldersgrupper er måske noget overraskende ganske beskeden. Den går fra 56% blandt de 18-24-årige til 43% blandt de 55+ årige.